Zuid-Afrika

Hoe haal je bij een jonge doelgroep vastgeroeste vooroordelen over een vakantiebestemming weg? De meeste reizigers komen immers naar Zuid-Afrika om ‘The Big Five’ te zien. Met reclamebureau Ogilvy ontwikkelde ik een avontuurlijke online competitie waarin koppels streden voor een rondreis: The Ride of Your Life.

De klant had een zeer beperkt budget, ook daarvoor hebben we creatieve oplossingen bedacht. Sowieso door continue ze de optie te bieden tussen ‘basic’ en ‘uitgebreider’, waarmee zij hun achterban konden overtuigen. Daarnaast hebben we talloze partners aan boord gehaald, waaronder Metro. De hele campagne wist maandenlang de doelgroep te raken. Hieronder slechts een fractie is van wat er allemaal gemaakt is.

De wedstrijd werd gelanceerd met zes (!) volle pagina’s in de Metro.

ZA1-01

Zuid-Afrika_spread_klein_2

Promotieteams deelden de Metro met luipaardprint uit op key-locaties in Nederland. Bovendien werden fietsen voorzien van zadelhoesjes met dierenprint.

ZA1-03

ZA1-04

ZA1-05

Er zijn talloze banners, mailings en zelfs online games ingezet om een buzz te creëren.

Za1-07

ZA1-08

ZA1-09

Het grote voordeel van een sponsor als Metro, is dat je je over media-ruimte geen zorgen hoeft te maken. We hebben dan ook tal van aankondigingen en reminders gemaakt.

ZA1-10

ZA1-11

ZA1-12

Zuid-Afrika aftellen-5

Zuid-Afrika aftellen-2

Zuid-Afrika aftellen-1

Een platform binnen sociale media speelde een centrale rol in de campagne. Met sponsoring van relevantie categorieën, advertorials, ban- nering, profielbuttons, eDM, drie verschillende Zuid-Afrika ‘profile pimps’ en gadgets. In alle communicatie op Instagram hebben we gebruik gemaakt van leeftijd targetting om zo min mogelijk waste te realiseren.

Erik_Portfolio_2019_Instagram

De gefaseerde aanpak hield zowel de 1500 kandidaten als hun honderduizenden stemmers maandelang betrokken. Allereerst met het meedoen, gevolgd door meerdere stemrondes.

ZA3-02

ZA3-03

ZA3-04

Nadat de winnende teams bekend waren, ging er weer een nieuwe ronde van start waarin iedere dag op onderdelen van de reis kon worden gestemd. Ook hier waren honderden prijzen te winnen, door slimme partnerships met internetwinkels.

 

Vervolgens gingen de winnende teams daadwerkelijk op hun avonturenreis. Drie weken lang verscheen er iedere dag een column in de Metro, waarin de winnaars enthousiast vertelden over wat ze meemaakten.

ZA5-01

ZA5-02

ZA5-04

Resultaten

De competitie was een groot succes en heeft meer dan een miljoen consumenten bereikt. Van de 1.513 deelnemers zijn uiteindelijk twee koppels overgebleven die dagelijks hun reisverslag deden. De hele actie is drie maanden lang top-of-mind geweest. Partner Kras Reizen zag het aantal geboekte Zuid-Afrika-reizen met 300% stijgen.

Door het inzetten van sociale media, het viertal stemrondes én dagelijkse updates in Metro konden we de doelgroep gedurende langere tijd betrekken. Zo creëerden we een heuse ‘Ride of Your Life’ community.