Nederlandse Spoorwegen

Ga er maar aanstaan: als NS vragen of jongeren hun eigen troep willen opruimen. Toch was dat onze briefing. Voor YoungWorks ontwikkelde ik een multimediale campagne waarin mini-mensjes werden geïntroduceerd. Zij ruimden tot nu je troep op, maar ze redden het niet meer. Op aankondigingsborden, achter loketten, onder bankjes, talloze abri’s… overal waren de minimensjes aanwezig. Vaak heel subtiel, maar door de diversiteit kon je er eigenlijk niet omheen.

NS-billboard

Op posters die in een serie van drie opeenvolgende weken een verhaal vertelden, stierven ze een gruwelijke dood. Want als je jongeren wil bereiken, moet je niet subtiel willen zijn.

Week 1: de introductie

NS-1a

NS-2a

NS-3a

NS-4a

Week 2: in problemen

NS-1b

NS-2b

NS-3b

NS-4b

Week 3: hartstikke dood

NS-1c

NS-2c

NS-3c

NS-4c

Ruim voor de abri-campagne, verschenen de figuurtjes al op de meest onverwachte plekken.

NS-hanger

NS-sticker2

NS-sticker1

NS-sticker3

De site bracht de beleving nog een stapje verder: je kon iedere helper leren kennen, er was een themalied (als We are the world een succes wordt, waarom dit dan niet?), meerdere games (afval-tetris!), Dr.Bill die je over je afvalbakangst heen helpt, en zo waren er talloze leuke acties bedacht om maar vooral het gevoel te geven dat deze kaboutertjes echt in de problemen kwamen zonder jouw hulp.

NS-site1

NS-site2

En om even een persoonlijk punt te maken: ik ga graag een stapje verder. Als je mij vraagt een campagne te maken, dan krijg je een campagne. En daarbij hoort een karrevracht aan ideetjes.

NS_extra_05

NS_extra_31

NS_extra_04

NS_extra_25

NS_extra_24

NS_extra_36

NS_extra_32

NS_extra_26

NS_extra_22

NS_extra_29

NS_extra_35

NS_extra_24

NS_extra_13

NS_extra_19

NS_extra_18

NS_extra_17

NS_extra_28

NS_extra_34

NS_extra_27

NS_extra_33

NS_extra_20

NS_extra_02

Zakje Team achterkant 2

NS_extra_07

NS_extra_08

NS_extra_12

Tenslotte: kudo’s voor de NS die openstonden om hun logo weg te laten. Want als uitstervende kabouter kom je met veel weg. Maar als de NS je gaat vragen om je troep op te ruimen…